
Dr. Pedro Valencia Araya
Profesor Asociado
Claustro Programa de Doctorado en Biotecnología (PUCV-UTFSM)
Claustro Programa de Doctorado en Ciencias Agroalimentarias
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-2422-1548
Contacto
+56 – 32 – 2274226
pedro.valencia@pucv.cl
Asignaturas que imparte
Pregrado
ALI 331: Fenómenos de Transporte 2
ALI 017: La Ciencia de los Alimentos
Postgrado
DCA 032: Filosofía de la Ciencia y Metodología de la Investigación
Áreas de Investigación
- Cinética Enzimática.
- Tecnología de Enzimas.
- Hidrólisis Enzimática de proteínas de subproductos.
- Valorización de subproductos de la industria de alimentos.
Educación
- Bioquímico – Pontificia Universidad Católica de Valparaíso.
- Magíster en Ciencias de la Ingeniería, mención Ingeniería Bioquímica – PUCV.
- Doctor en Ciencias de la Ingeniería, mención Ingeniería Bioquímica – PUCV.
- Diplomado en Docencia Universitaria – Universidad Santo Tomás.
- Diplomado en Microcervecería – PUCV.
Proyectos (2019 a la fecha)
- FONDECYT Regular 1231328 Novel operational strategy designed to increase the protein extraction from food byproducts: Sequential batches for the enzymatic hydrolysis of salmon-frame proteins (2023-2026). Investigador responsable.
- Proyecto Anillos de Investigación ACT192162 Engineering, nutritional and organoleptic study in the incorporation of salmon-frame calcium as nano-bones particles into comercial products. Enhanced functionality of salmon filets (2019 – 2023). Director alterno.
- FONDECYT Regular 1241840 Advanced integrated bioseparation systems for total whey exploitation under biorefinery concept (2024-2028). Co-investigador.
- FONDECYT Regular 1211551 Hydrocolloid-based edible coatings as strategy to produce healthier French-fries options (2021 -2024). Co-investigador.
- FONDECYT Regular 1230506 Design and optimization of coupled drying technologies base don refractance window for the development of a super-fine fruit poder with high in vitro bioaccesibility and mínimum furan content (2023 – 2026). Co-investigador.
- FONDECYT Regular 1211980 Enabling time-reduced freeze-drying processing: novel combination of optical fiber technology, CO2 laser micro-perforation and aggressive processing through optimal control (2021 – 2025). Co-investigador.
- FONDECYT Regular 1191280 Minimization of furan formation in thermally processed baby foods through different optimization techniques: constant and variable retort temperatura and package design (2019 – 2021). Co-investigador.